BHNHB2030 Natur, helse og bevegelse
- Studiepoeng20
- Undervisningssemester2019 høst, 2020 vår
- StudienivåSyklus 1: Bachelorgradsstudium
- StudieprogramBarnehagelærerutdanning
- Varighet2 semester
- Eksamenssemester2020 vår
- EmneansvarligPer-Arvid Wold
- UndervisningsspråkNorsk
- ForkunnskapskravOppfylt progresjonskrav. Se studieplanens generelle del.
Godkjent av
Forkunnskapskrav - emner
Emneinnhold
Kunnskapsområdet skal gjøre studenten i stand til å drive med forebyggende helsearbeid, og bidra til et godt kosthold.
Studenten skal kunne legge til rette for allsidige naturopplevelser og utfordrende bevegelseslek i ulike miljø.
Kunnskapsområdet skal vektlegge verdien av å lære om og ferdes i naturen til alle årstider. Studenten skal kunne legge til rette for at barn får grunnleggende kjennskap til sammenhengene i naturen slik at de får et grunnlag for å ta vare på naturmangfoldet.
Kunnskapsområdet bygger i hovedsak på lærerutdanningsfagene naturfag, fysisk fostring og pedagogikk.
Læringsutbytte
Kunnskapsområdet Natur, helse og bevegelse består av fire overordnede tema med hver sine læringsutbyttebeskrivelser.
1. Barns opplevelser og læring i natur og nærmiljø
Læringsutbytte etter gjennomført studium av kunnskapsområdet. Studenten:
- har kunnskap om naturen rundt oss og om hvordan personalet kan bidra til at barn opplever undring og glede ved å ferdes i og lære om naturen
- kan planlegge og gjennomføre turer i nærmiljøet og naturen og legge til rette for fysisk aktivitet, lek og utforsking sammen med barn
- har innsikt i sammenhengene i naturen, biologisk mangfold og bærekraftig utvikling
2. Barn og rom
Læringsutbytte etter gjennomført studium av kunnskapsområdet. Studenten:
- har kunnskap om hvordan barn lærer om verden og seg selv gjennom kroppslig aktivitet og kan medvirke i og inspirere til barns bevegelseslek
- kan vurdere risiko i barns fysiske miljø i barnehagen og legge til rette for risikomestring
- kan skape og bruke ulike rom og miljø inne og ute, med fokus på barns medvirkning
- kan analysere og kritisk reflektere over barnehagens arbeid med natur, helse og bevegelse i forhold til barns ulike forutsetninger, ulike behov og kjønn
3. Barns utforsking av den fysiske verden, teknikk og hverdagsteknologi
Læringsutbytte etter gjennomført studium av kunnskapsområdet. Studenten:
- har kunnskap om verdensrommet og hva som påvirker vær, klima og årstidsskiftninger og kan bruke denne kunnskapen sammen med barn
- kan utforske naturfenomener sammen med barn og bruke ulike former for teknikk og teknologi i lek og hverdagsliv
4. Helse, hygiene og kosthold i barnehagen
Læringsutbytte etter gjennomført studium av kunnskapsområdet. Studenten:
- har kunnskap om og kan kritisk reflektere over barns utvikling, kropp, helse og helsefremmende arbeid i barnehagen
- kan ivareta måltidets pedagogiske funksjon
- kan planlegge, gjennomføre og vurdere varierte måltider og god hygiene for alle barn i barnehagen
- kan utarbeide rutiner for sikkerhet i barnehagen og utføre førstehjelp
Pensum
Pensumliste for studieåret 2019 - 2020
Arnesen, S.A., Gulbrandsen, K., Gundersen, A.H. & Hovden, L. (2010). Bevegelsesglede i barnehagen. Begeistringssmitte og tilrettelegging. Oslo: Kommuneforlaget. (201 s.)
Bae, B. (2009). Samspill mellom barn og voksne ved måltidet. Muligheter for medlæring? I Nordisk barnehageforskning, vol. nr. 2, nr. 1. (s. 3-15) (12 sider) Lastes ned fra https://journals.hioa.no/index.php/nbf/article/view/246/260
Bakke, H.K. (2017). Natur 1 – Barn opplever naturen. Oslo: Cappelen Damm Akademisk. (s. 43-170, 183-207) (152 s.)
Bakke, H.K. (2017). Natur 2 – Barn utforsker naturfenomener. Oslo: Cappelen Damm Akademisk. (s.11-69) (59 s.)
Bjørgen, K. (2009). 5-åringer om mat, måltid og medvirkning. Norsk pedagogisk tidsskrift, 93(01). (12 s.) Lastes ned fra https://www.idunn.no/file/pdf/33194856/5_aringer_om_mat_maltid_og_medvirkning.pdf
Bungum, B. (2006). Mekaniske leker: prinsipper og ideer. SL-serien Nr 10. (28 s.). Lastes ned fra https://www.ntnu.no/documents/2004699/6d134b07-7961-4ec9-b477-07f63ee25a81
Helsedirektoratet (2018). Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen (Kapittel 1). Oslo: Sosial og helsedirektoratet. Lastes ned fra https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/retningslinjer-for-mat-og-maltider-i-barnehagen
Helsedirektoratet (2014). Miljø og helse i barnehagen. Veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skole. Oslo: Helsedirektoratet. Lastes ned fra https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/veileder-til-forskrift-om-miljorettet-helsevern-i-barnehager-og-skoler
Holter, K. & Hov, A.M. (2017). Den gode vedvarende samtalen. Naturfagsenteret. Lastes ned fra: https://www.xn--forskerfr-t8a.no/artikkel/vis.html?tid=2196406
Langholm, G. & Tuset, E.H. (2013). Matglede i barnehagen. Bergen: Fagbokforlaget. (164 s.)
Lundheim, R. (2013). Helse – Forebyggende helsearbeid i barnehagen. Oslo: Cappelen Damm Akademisk. (107 s.)
Mjaavatn, P.E. & Fjørtoft, I. (2008). Barn og fysisk aktivitet – med hovedvekt på aldersgruppa 0-16 år. Bufetat. https://www.bufdir.no/Global/Barn_og_fysisk_aktivitet.pdf (29 s.)
Munkebye, E. & Langholm, G. (2017). Utforskende samtaler i barnehagen. Naturfagsenteret. Lastes ned fra: https://www.xn--forskerfr-t8a.no/c2167772/artikkel/vis.html?tid=2196405
Sandseter, E.B.H., Hagen, T.L. & Moser, T. (red.) (2013). (Alternativt 3.utg. 2018) Kroppslighet i barnehagen. Pedagogisk arbeid med kropp, bevegelse og helse. (2. utg.) Oslo: Gyldendal Akademisk. (Kap. 3, 5, 7, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 og 25.) (279 sider)
Storli, R. & Moser, T. (2018). Boltrelek og lekeslåssing i et utviklingsperspektiv. I V. Glaser, I. Størksen & M.B. Drugli (red.) (2018). Utvikling, lek og læring i barnehagen. Bergen: Fagbokforlaget. (s. 135-149) (14 sider)
Kompendium BHNHB2030 Natur, helse og bevegelse
Bakke, H. H. K. (2018). Naturmangfold, naturvern og bærekraftig utvikling i barnehagen. I V. Glaser, K. H. Moen, S. Mørreaunet & F. Søbstad (red.). Barnehagens grunnsteiner. Formålet med barnehagen. Oslo: Universitetsforlaget (s. 151-162) (12 s.)
Egset, C. K. & Neraas, S. (2019). Humla. I M. H. Frønes & V. Glaser (red.) Praksisbok for barnehagelærerstudenter. Oslo: Universitetsforlaget. (s. 153-162) (10 s.)
Eriksen, T.B. (2014). Fysisk aktivitet og nedsatt funksjonsevne – i barnehage og skole. Oslo: Universitetsforlaget. (s.17-37 og 195-214) (41 s.)
Glaser, V. (2017). Vilkår for måltidssamværet i barnehagen. I B.U. Wilhelmsen (red.) Mat- og måltidsaktiviteter i barnehagen. Oslo: Universitetsforlaget. (s. 35-45) (11 s.)
Karrebæk, M.S. (2012). “What’s in Your Lunch Box Today?”: Health, Respectability, and Ethnicity in the Primary Classroom. Journal of Linguistic Anthropology, Vol. 22.
Morris, D. (2008). Baby, et underverk. Oslo: Gyldendal forlag. (15 s.)
Sandseter, E.B.H., Sando, O.J., Pareliussen, I. & Egset, C.K. (2014). Kan man unngå det uunngåelige? Skader og sikkerhetsfokus i norske barnehager. I E.B.H. Sandseter & J.-O. Jensen (red.) Vilt og farlig. Oslo: Gyldendal Akademisk. (s. 192-207) (16 s.)
Utdelt materiale
Arbeids- og læringsaktiviteter
Se avsnittet «Arbeids-, lærings- og vurderingsformer» i studieplanens generelle del.
Obligatoriske arbeidskrav
Kode, navn og ev. beskrivelse av arbeidskrav | Arbeidskravets form (hva vurderes) | Individuell/gruppe |
---|---|---|
N-NA1: Feltkurs, vår og høst med herbarium. | Skriftlig oppgave | Individuell |
N-TF1: Vinterkurs. | Skriftlig oppgave | Individuell |
N-NA2: Natur og teknikk. | Praktisk arbeid | Gruppe |
N-TF2: Helseprosjekt. | Framføring/presentasjon | Gruppe |
OBLTS: Obligatorisk tilstedeværelse | Oppfylt krav om tilstedeværelse i undervisning | Individuell |
Vurderinger
Vurderingsform | Kode | Gruppering | Tid/omfang | Enhet | Vekting | Sensorordning | Hjelpemidler | Merknader |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | SEK1 | Individuell | 6 | timer | 100 % | Intern | Ingen |
Karakterskala
Vektingsreduksjoner
Emne som gir vektingsreduksjon | Vektingsreduksjon |
---|---|
Beståtte emner innen det samme kunnskapsområdet fra andre studieplaner vil kunne utløse vektingsreduksjon for dette emnet. Studieadministrasjonen vil gi mer informasjon om dette til studenter med overgang til dette studieprogrammet. | Varierer |