Studieplan for Språklæring og språkutvikling i barnehagen 2019-20
Studieplan for Språklæring og språkutvikling i barnehagen 2019-20
- Studiepoeng30
- StudiebelastningDeltid (50 %)
- Gjelder for kull2019
- UndervisningsspråkNorsk
- Studieprogramnavn, bokmålSpråklæring og språkutvikling i barnehagen
- Studieprogramnavn, nynorskSpråklæring og språkutvikling i barnehagen
- Studieprogramnavn, engelskLanguage Learning in ECEC Institutions
- StudienivåSyklus 1: Videreutdanning lavere grad
- Varighet2 semester
- StudieprogramlederCecilie Fodstad, Marit Semundseth
Kostnader
Om studieprogrammet
I "Kompetanse for framtidens barnehage. Strategi for kompetanse og rekruttering 2014-2020" er et godt språkmiljø for alle barn ett av fire tematiske satsingsområder som er forankret i formålet og rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver. Dette studiet skal bidra til økt kompetanse og kunnskap om kommunikasjon og språklæring i barnehagen. Hvordan ansatte kan støtte og legge til rette for alle barns språkutvikling i barnehagen, er sentralt i studiet. Dette inkluderer også de barna som har norsk som sitt andrespråk. Noen barn strever med sin språklige utvikling, og studiet skal forberede ansatte på å støtte og gi oppfølging innenfor barnehagens rammer, og kunne vurdere behovet for særlige tiltak når det er nødvendig. Gjennom studiet skal studentene tilegne seg ferdigheter i å legge til rette for et godt språkmiljø for alle barn.
Pedagogisk ledelse – barnehagen som lærende organisasjon er et annet tematisk satsingsområde i kompetanseplanen. Studiet skal derfor gi kompetanse i ledelse av endrings- og utviklingsarbeid i barnehagen. Dette innebærer at den enkelte student skal gjennomføre et utviklingsarbeid om kommunikasjon og språklæring på egen arbeidsplass. Forståelser av barnehagens språkmiljø og hvordan barn, ansatte og miljø står i gjensidig samspill, er også sentralt i studiet.
Studiet har obligatoriske arbeidskrav, individuell skriftlig hjemmeeksamen og individuell muntlig eksamen.
Fag- og studiepoengfordelingen i studiet er 25 studiepoeng i norsk og fem studiepoeng i pedagogikk.
Målgruppe
Målgruppen for studiet er barnehagelærere eller andre med treårig pedagogisk utdanning på bachelornivå som kvalifiserer til pedagogisk arbeid i barnehagen.
Opptakskrav og rangering
Det kreves
- generell studiekompetanse eller realkompetanse
- bachelorutdanning som barnehagelærer/førskolelærer eller annen treårig pedagogisk bachelorutdanning med tilleggsutdanning i barnehagepedagogikk som kvalifiserer for pedagogisk lederstilling
- studenten må arbeide i barnehage under studiet
Læringsutbytte
Se emnebeskrivelse for VUKSB6000.
Organisering av studiet
Studieprogrammet består av 30 studiepoeng og er et deltidsstudium over to semestre. Studiet er på bachelornivå. Studiet er samlingsbasert med seks samlinger.
Studiet forutsetter aktiv studentdeltakelse, og studentene må regne med å arbeide intensivt i perioder med selvstudium og utføring av arbeidskrav ut over deltakelse i samlinger. 30 studiepoeng over to semester tilsvarer i gjennomsnitt cirka 20 arbeidstimer per uke.
Studiemodell
- F - Fordypning
- O - Obligatorisk
- S - Spesialisering
- V - Valgfritt
Emne | Type | 2019 høst | 2020 vår |
---|---|---|---|
- | 30 | ||
Sum (30 total) | 0 | 30 |
Læringsaktiviteter og vurderingsformer
Studiet har obligatoriske samlinger, og det legges vekt på studentaktive læringsformer. Studiet vil være samlingsbasert, ha nettverksgrupper og IKT-støttet veiledning og undervisning.
Studentene inndeles i lokale nettverksgrupper. Hver gruppe skal møtes digitalt eller fysisk mellom samlingene for å gi hverandre støtte og utveksle erfaringer i utviklingsarbeidet. Læringsplattformen er itslearning. I tillegg til nettbasert veiledning vil deltakerne få veiledning av faglærer på arbeidskrav i løpet av samlingene.
Innholdet i samlingene vil være teoriformidling og erfaringsdeling, samt veiledning knyttet til både individuelt arbeid og gruppearbeid. Selvstudium og drøfting på nett vil være egnete arbeidsformer gjennom hele studiet.
Se emnebeskrivelsen for utfyllende informasjon om obligatoriske arbeidskrav og vurderingsformer.